Profilteatern

I hus 29 bredvid kaserngården huserar Profilteatern. De kommer att under februari och mars ha en festival med temat skräck. Nedan kan ni läsa om de olika föreställningar som kommer att visas.

Horror & Art

En skräckfestival som förutom teater innehåller filmvisningar, musik, isande högläsning, mustigt berättande, förklarande föreläsningar och spännande samtal – allt på temat skräck. Läs mer om programmet på: horrorandart.se
Förutom Profilteaterns egna föreställningar Utbrott och En kvinna i svart presenteras internationella gästspel som Danska Gruppe 38:s rysliga version av Hans og Grete och skotska Dogstar Theatre Company’s urpremiär på Factor 9.
14.2-28.3 Profilteatern, Umeå

Utbrott_Foto_Press

Utbrott – zombiesuccén är tillbaka!

En bekväm kväll på teatern. Två engagerade skådespelare med höga konstnärliga ambitioner har skapat en föreställning om mänskliga rättigheter och fångvård. Mötet med publiken förväntas bli lyssnande och eftertänksamt. Men plötsligt utvecklar sig en fullskalig katastrof när en smitta sprids i lokalen och situationens allvar tvingar fram akuta moraliska val.
Utbrott handlar om det yttre hotet och om skräcken att drabbas av något oförklarligt, obotligt och dödligt. Men framförallt handlar det om det som skrämmer allra mest: monstret inom oss.

Utbrott är en svettig och gastkramande pjäs där ideal möter verklighet och etik ställs mot överlevnad. Våra mörkaste sidor tvingas här fram av yttre omständigheter som ingen har kontroll över. Dramatikern Gustav Tegby och regissören Rikard Lekander har, inspirerade av såväl klassisk 70-talsskräck som moderna pseudodokumentära rysare, skapat en karaktärsdriven berättelse förlagd i ett – åtminstone inledningsvis – igenkännbart nutida Umeå.

Från 15 år.

Datum: 14-15, 21-23, 26-28 februari

Tid:19:00

Hans og Grete

Hans og Grete – en familjeföreställning

Danska Gruppe 38 ger den klassiska sagan av bröderna Grimm nytt liv. Det är poetiskt och vackert men också rysligt. Låt er sugas in i det dunkla!

Gruppe 38 från Århus bildades 1972 och är en av Danmarks mest ansedda teatergrupper med turnéer över hela världen. Utgångspunkten för deras arbete och deras idéer är att självaste livet står på spel. Ta chansen att se teater i världsklass!

Från 10 år.

Datum: 17-19 februari

Ges på engelska 17-18.2 och på danska 19.2
Tid: 19:00

Lulin / Vampyr – en helkväll med film och musik!

1 mars 19:00-22:00.
Åldersgräns: 15 år.

Lulin

Lulin är en novellfilm om hur en ensam man försöker hantera att ha sett någonting som han inte kan förklara. I ett litet hus vid en åker får vi följa mannen i vad som blir en psykologisk balansgång mellan rädsla och förnekelse. Är han galen om han accepterar att han har sett något oförklarligt, eller är han galen om han faktiskt bara har inbillat sig? Och om han faktiskt såg rätt – vad var det då han såg?

Umeåbaserade filmproduktionsbolaget Lampray tar med oss på en psykologisk balansgång mellan rädsla och förnekelse. Urpremiär på Horror & Art.

Vampyr

En resenär besatt av det övernaturliga, tar in på ett värdshus och finner tecken på vampyrers existens. Carl Theodor Dreyers film Vampyr från 1932 är en subtil och vacker skräckupplevelse där dröm och verklighet blir omöjliga att separera. Musikerna Anna Sóley Tryggvadóttir och Petter Granberg har skapat ett soundtrack som tar fasta på det poetiska och drömska i denna klassiker, och framför detta live i en unik stumfilmskonsert.

Anna Sóley Tryggvadóttir är född i Reykjavik men numera bosatt i Stockholm. Hon är utbildad ljuddesigner vid Dramatiska Institutet och har egna bandet Eter. Petter Granberg, ursprungligen från Luleå men idag även han boende i Stockholm, spelar i band som Norra Kust och Mattias Alkbergs Begravning. Detta är deras första gemensamma musikaliska projekt. Urpremiär på Horror & Art.

Factor 9 – En blodig sanning

Factor 9 är en berättelse om människor fångade i en medicinsk mardröm av smittat blod, om överlevnad och kamp för rättvisa. Föreställningen har sin utgångspunkt i den största sjukvårdsskandalen i brittisk historia då blödarsjuka under 70- och 80-talet blev infekterade av smittade blodprodukter. Med utgångspunkt i skräcken och med hjälp av ljud och rörlig bild vävs vittnesmål och dokumentärt material ihop till en berättelse om detta så vitala – blodet i våra kroppar.

Dogstar Theatre bildades 1998 av Hamish MacDonald – manusförfattare till Factor 9. Dogstar är en av Skottlands mest eminenta grupper och har turnerat runt om i världen med stor framgång. Factor 9 har urpremiär på Horror & Art 11 mars 2014. Ges på engelska.

Från 15 år.

Datum: 11-15 mars

Tid: 19:00

Längd: ca 1 tim 45 min

En kvinna i svart – Resan till skräckens hus

En ung jurist sänds till Västerbottens inland för att utföra ett rutinarbete kring ett dödsbo. Men vad är det folk viskar bakom hans rygg? Finns det verkligen något att vara rädd för ute i huset i Ytterträsk? Och vem är kvinnan i svart?

En kvinna i svart är en suggestiv, oförutsägbar och vacker föreställning. Publiken dras med i en gastkramande färd upp till Norrlands inland, in i rädslans outforskade myrmarker. Vågar du möta hennes blick?

I Profilteaterns uppsättning av den klassiska spökhistorien The Woman in Black förläggs handlingen till Västerbotten, till en del av vårt land där spöken, gengångare och osaliga andar fortfarande får plats. En kvinna i svart är Profilteaterns succépjäs som spelats sedan 2001 för utsålda hus. Ta chansen att se den, kanske är det den sista.

Från 15 år.

Datum: 21, 25-28 mars

Tid: 19:00

Längd: Ca 2 tim

Biljetter

Köp dina festivalbiljetter via Biljettcentrum: www.biljettcentrum.com eller 090-13 31 80.

www.horrorandart.se